Det tvååriga projektet UngNyckel startade i januari 2025 och har tre huvudsakliga målsättningar. Sprida information, att öka samarbete mellan aktörer som ordnar verksamhet för unga och skapa bättre förutsättningar för unga att bli delaktiga i beslutsfattande.
Projektets mål är att skapa ett nätverk som riktar sig till dem som jobbar med unga på svenska i Åboland och där de unga också har egen representation. Detta utesluter ändå inte arbete över språkgränserna vilket för många aktörer som arbetar med unga är en naturlig del av vardagen.
Nätverket fungerar som en samlingspunkt för olika aktörer där info om verksamhet och tjänster som berör unga kan samlas och spridas, både inom nätverket och utanför det, däribland unga som är en av målgrupperna. Genom detta nätverk kommer de olika aktörernas kunskap om varandra öka och på så sätt möjliggöra mera och bättre samarbete för bättre genomslagskraft. Två organisationer som har liknande målsättningar och liknande planer har bättre möjlighet att genomföra sina idéer om man samarbetar i stället för att genomföra dem jäms med varandra. Dessutom kommer nätverket att skapa ett diskussionsforum under vilket man antingen kan skapa ett eget ungdomsråd eller plocka in representanter från kommunernas ungdomsfullmäktige eller ungdomsparlament.
Innanför ramarna av projektet kommer det också att startas en ledarskapskurs för unga. Norr om Stan (NoS) har sedan våren 2021 genomfört ett projekt som de har kallat gruppledarutbildning (GLU), vars målsättning har varit att stödja ungas psykiska hälsa och erbjuda arbetslivserfarenhet genom att erbjuda en ledarskapsutbildning. Kursen omfattar både teori och praktik och ett antal olika organisationer som arbetar med unga har varit involverade. Med detta projekt som referens kommer ÅUF nu inom projektet att ordna en något anpassad kurs för att stärka tillgången på duktiga ledare också i Åboland. Naturligtvis är detta också en utmärkt möjlighet för de unga att erhålla kunskap som de har nytta av senare i livet och som ökar möjligheterna att erhålla jobb i framtiden.
Vill du medverka i nätverket eller har du andra idéer som har samma målsättning? Kontakta gärna projektledare Nelli Salonen för att diskutera vidare.
Nelli Salonen: nelli@auf.fi / 044-2379760
Projektet finansieras med bidrag från Leadergruppen I samma båt rf, Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.